Френк Херберт - Човек који нас учи да мислимо својом главом

 Закључак је да су овакви људи опасни по друштво а посебно тоталитаристичко у коме смо ми неки живели, а које је тренутно у стварању. На жалост, многи су овога свесни али ништа не може да се уради. Порфесор Дерил Хамамото сматра да можемо, ако свако уради нешто у оквиру локалне самоурпаве. Међутим то кошта живота, судећи по томе да је и он сам оболео. Желим му брз опоравак.

У овом видеу, аутор Дине, говори о томе да не треба да се верује вођама слепо, јер се често испоставља да је вођа психопата. Моје мишљење је да су то харизматични нарциси и да се маса као таква лепи за харизму и воли да превари себе. То је исто као и заљубљување - фаза самообмане. Да нема самообмане људи не би ишли за вођом. Просто једноставно није само потебно да нас вођа убеди. Потебно је да и ми убедимо себе да је он то за шта се представља.

Неописива наивност човекова, у сржу људског бића, је та која потрхрањује лажну наду како је овај вођа баш такав какв је - прави. Све што обећава да ће испунити, истина је, а претходни је само лагао. И тако се та једна иста идеологија и једна иста екипа смењују. Главни владари су и даље као печурке, кукавички, у сенци. Једу туђ хлеб, џабалебаре, и имају толико пара да ће оставити и потомству, а могли би да мало расподеле. 

Међутим то су ситне душе и зли људи којима је увек мало. То се зове похлепа. Похлепни и незајажљиви су најсиромашнији људи, али и најлукавији и најпрепреденији.


Коментари

Популарни постови са овог блога

КЊИГЕ ЈАКОВЉЕВЕ

ПРЕЦРТАНО ИМЕ

Гетоизирана пријатељства илити цуцла за одрасле