СРЦЕ САВАНЕ

Савана (извор: Пинтрест)
                                                    Афричка савана (извор: Пинтрест)

Текст написан око 20а18. године 


Шта је живот? Шта је љубав? Шта је смрт? То су дарови. Хладноћа, уздржаност, поглед упрт у будућност, у неки далеки афрички хоризонт. Негде у полусну, док седиш за осмочасовним столом у канцеларији, назиреш иза дремљивих трепавица излазак сунца у прерији;на Аљасци;на Катмандуу. Али то је све бекство, машта. 

Међутим, машта мами и не дозвољава да се мир усели у срце. У срцу се назиру ти предели, а не у уму. Ум их понекад одашиље хитном поштом у срце, када наступи досада свакодневне рутине. Тада се у срцу буди тај хоризонт изнад саване; не знам да ли је свитање или сутон, али знам да је нада и слобода, и нешто најлепше што се да видети - жудња.

_____________

                                                     Сибирски пејзаж (извор: Пинтрест)

У тој сибирској тајги, самоћи хладних лета и још хладнијих зима - ту је некада боравио Фјодор Михајлович. Покушао је да задржи оно мало људскости, човечности коју је тешко задржати истоветно као што је тешко задржавти кап воде на длану у сред Сахаре. Усред ужаса изопаченог лика Божијег утканог а оскрнављеног злочином, грехом, раслабљеним карактером, успаваном савешћу и општом слабошћу људске природе, Фјодор Михајлович је спознао шта значе живот, љубав и смрт. 

Да ли је успео да задржи људскост? Успео је. То је било чудо над чудима као када усред аустралијске пустиње сретнеш камилу или наиђеш на бунар. Тај бунар ће ти рећи више речи у својој ћутњинего на хиљаде људских празних језика и слова која испадају из усног отвора као безвредни стаклићи за које детињи ум мисли да су драгуљи.

Тај бунар ће ти дати воду која не постоји нигде другде на овој планети. Неће ти упутити поглед какав упућује лавица у потрази за храном или лав који иде наоколо и гледа кога ће прождрати. Ако се нагнеш над бунар, у њему ћеш наћи поглед који ће ти упутити загонетке. Ко си ти? Зашто гледаш? Куда је упрт твој поглед и кога тражи? Тражи ли себе или другог? 

Да би се сабрао и свој ум избистрио - неће ти помоћи ни хиљаде поза за седење и вежбање, ни чишћење пролаза животне енергије, ни шамани, ни гуруи, ни учитељи, ментори, ни крици, већ само тишина. Тишина вечности коју дотичемо крилима сна и патње.

Ако нађеш такав бунар - нагни се над њим, остани тако и ћути. не бацај новчић,  не тражи ехо, не утапај своју досаду, већ пиј и не очекуј одговор осдмах. Јер ако будеш послао шапат у бунар са тим циљем, чућеш одбијање тог истог шапата, чућеш ехо, али одговор нећеш. добити. За одговоре је потребно чекање. За одговоре је потребно стрпљење.

_____________

Бунар негде у Сарајеву (моја фотографија)

Ево шта је мени један бунар у Сарајеву шапнуо. Ово је моја пустињица, овде је моја савана. У њој газеле,зебре, слонови мирно пасу и чуље своје немирне уши.Трепере од ишчекивања оног истинског лава који их неће растргнути већ дати снагу да побегну још брже и даље у потрази за заклоном и склоништем, и потом даље и још даље у срце саване. 


Напомене:

Фјодор Михајловић је име Достојевског, пуно име Фјодор Михајловић Достојевски

Текст је написан за мене

Коментари и критике су добродошли. Хвала на посети!

Коментари

Популарни постови са овог блога

КЊИГЕ ЈАКОВЉЕВЕ

ПРЕЦРТАНО ИМЕ

Гетоизирана пријатељства илити цуцла за одрасле