Притајени нарцисизам

 Ова фраза је мој превод са енглеског језика у недостатку бољег превода. Covert narcissism. Буквалан превод био би прикривени, латентни нарцисизам. О томе сам много научила од Др. Рамани, клиничком психологу из Америке која савршеним речничким фондом објашњава воу зстрашујуће раширену појаву - нарцисизам. Има га у шоу-низнису, људи на водећим позицијма, политчари, продуценти, глумци, глумице, разни јутјуб гуруи, директори, директорке, политичари, неки црквени великодостојници, с вештеници, игумани/игуманије, нико није имун и сви смо у опасности. Дакле и жене и мушкарци, деца свих годишта, узраста, материјалног стања, што кажу па чак и домаћице. 

Др. Рамани прави разлику између нарцисоидног поремећаја и нарцисизма као сппојаве која порприма размере епидемије на западу а чини ми се и код нас па и свуда у свету. Сви ми исти само нас различити гнојеви прате кроз живот. Сви смо помало нарциси, заљубљени у себе, што није ништа ненормално. У развоју детета по Жану Пијажеу, имамо и нарцисоуидну/себичну фазу. То је тако и то нам оставља печат за цео живот са чиме би требало да се боримо, а не да орихватимо здраво за готово.

Нарциса има много врста. најлакше је рећи да има тих латентних и отворених који се лако препознају. Такође, као код аутизма, постоји широк спектар пројавних облика овог феномена или како др. Рамани каже, психолошког стила. Не знам колико је то стил, јер стил је нешто што можда свесно бираш. Ако узмемо да се нарциси стварају у породици и можда у одређеним срединама као на пример пословним срединама када се ћподаницић идентификују са нарцисоидним вођом. Па су сви убеђени његовом харизмом како су нешто посебно као група. То је групни нарцисизам. 

 Овде се бавим латентном врстом нарциса. Најужанније је кад схватиш да ти је један од родитеља тај притајени, латентни нарцис. Он ни сам не зна да је то, јер се никад није суочио са својом сенком него је попримио тај механизам преживљавања. Таква деца имају родитеља који је био нарцис или чак имао такав поремећај - на пример, који се драо, био застрашујућ за дете, изазивао страх код детета, скакање крвног притиска, астму, итд. који дете није сматрао за ниша, дакле ниподаштавао. Поготову се то дешава женској деци. 

Сада причам о Балкану.  На Балкану су се ове тајне и тајанствене тужне приче дешавале и дешавају се, а верватно ће се даље дешавати. Зато што нарциси не могу да се излече јер су сувише арогантни. Они су савршени и они нема шта да се мењају иако су свесни да су кретени. Да свесни су, јер имају савест. Помало умртвљену али савест имају. Психопате немају савест. Психопате се рађају, а социопате и нарциси стварају - др. Рамани.

У свом пословним и животном окружењу сам срела мушкарце и жене који делују смирено и јако су скромни али кад их боцнеш другачијим мишљењем или их назовеш "ваше" височанство, онда видиш да су и они нарциси али то је већ мањи обим и на жалост, смешно је, тужно и јадно. Просто ме буде срамота уместо њих.

Елем, отац који је и сам био или превише мажен или није осетио мајчинску љубав јер је мајка рано преминула или је отац био насилан, копира тај стил понашања јер сматра да је то љубав. Уврнута љубав. Наравно никаква "уврнута" (извитоперена) љубав није љубав, а поготову не она коју нас уче у православљу. Дакле то су кукавице и људи који пате од комплекса ниже вредности. Кукавице које на Балкану посебно а и свуда на западу и у свету насрћу на женску децу и супруге/мајке које су најчешће изузетно сензибилне тј. осетљиве особе.

Често се људи питају како они привлаче те емпатичне , сензибилне жене? Па како предатор зна кога да ухвати? Ето тако. Они нањуше туђу слабост, преосетљивост, нежност. Они иначе када бирају партнере увек бирају жене ала Одри Хепберн. Она је претпостављам INFP (MBTI) тип личности. Не би ме чудило да је њен муж био насилан нарцис. НЕкад се то звало "деспот". Тако да је та реч звучала онако моћно. Али се заборваља да ти "моћни" људи и жене насрћу на "слабиће". А у ствари су они слабићи. У њиховј психи, у дну пећине у коју не залазе, налази се мало несигурно дете коме је неко говорио да је ништа и да од њега неће бити ништа, и све у том стилу.

Разумевање овог стила личности и како настаје, не треба никоме да да за право да их оправдањем прими натраг или не напусти. Зато што сажаљење њима ништа не значи. Они то презиру. Њих чак и други нарцис не може научити памети. То знам из туђег искуства. А ако ви мислите да сте мајка Тереза, изволите па покушајте да их лечите. Осим ако и ви сами нисте нарцис. 

Како каже србска пословица: "Вук длаку мења али ћуд никада"

Мислите о томе када такву особу желите да напуститие или да је примите натраг.

Коментари

Популарни постови са овог блога

КЊИГЕ ЈАКОВЉЕВЕ

ПРЕЦРТАНО ИМЕ

Гетоизирана пријатељства илити цуцла за одрасле