НЕКА БУДЕ

 

                       Фотографија са интернета 


Једном кад је Куста снимао филм, на Мокрој Гори, односно Витас-Шаргани, у току је била изградња пруге Шарганска Осмица. Радови на све стране, прашина, радници, бушења, копања мноштво статиста да не верујеш, не знаш куд да се окренеш. Статисти надиру одасвуд а посебно из правца Ужица, аутобусима.

Тада смо екипа нас неколико дошли на одмор у Витасе. Било је кишно лето. Радња се дешава пре године, 2000. Нисмо имали купатило већ пољски клозет и купање у оближњој речици. Тада ми се, непланирано, испунила дугогодишња жеља да присуствујем снимању филма.

Снови се остварују, додуше не сви. Којим се то редоследом остварују, не знам. Осим по снимању, памтићу то лето и по једном ненаданом сусрету са чобаницом, по старијом женом од тадашњих, вероватно, преко 60 година а можда и мање. Знаш, ти људи који живе на селу бивају шибани ветром и сунцем па се то уреже у кожу.

Та бака је била најрадосније створење у целом универзуму и шире. Она је ширила радост око себе тим својим осмехом и једноставном психологијом живота под називом “Нека буде!”. Свако наше “фали нам ово, немамо оно, све нам смета” она је сусретала са осмехом и ускликом “Нека буде!”

Ко би рекао да ће испуњење једног сна обележити топао сусрет, непланиран. И лекција за цео живот. Речи за цео живот, које вреде више него испуњење хиљаду снова.

Ко би рекао да један осмех може да обасја васељену, да се памти заувек и у вечност да се протегне? Е, па може. Све је могуће.

Нека буде!

Ево од прилике кад је то било, претпостављам изградња да је била 2000. године а можда и пре http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2001/06/18/srpski/R01061701.shtml

Радни наслов Кустиног филма био је https://youtu.be/rSDr8iNtySY 



           Силвија и ја

Моја најбоља другарица Силвија која је заједно са мном била тада на снимању филма, не сећа се бабе. Појма она нема да је била у присуству такве персоне, мудре и готово анђеоске. Испада да сам је измислила или сањала. Али нисам. И ако јесам, није ми жао што је се само ја сећам, јер то и приличи сновима. Не сећају их се сви него само онај који сања!


      Слика са интернета 


Кућа у којој смо били

        
       Спремање воде за купање



Коментари

Популарни постови са овог блога

КЊИГЕ ЈАКОВЉЕВЕ

ПРЕЦРТАНО ИМЕ

Гетоизирана пријатељства илити цуцла за одрасле